Sagolikt i Reivo

 Juli 2012

Reivo är mitt paradis. Endast ett stenkast från vårt hus finns den vackra skogen och myrarna som jag tycker är så fridfull, de spegelblanka sjöarna och de brusande bäckarna. Här finns till och med lågfjäll, och gott om djurliv. Träden är upp till flera hundra år gamla, och i denna skog får träden falla när tiden är inne, och sedan ligga kvar till gagn för skogens mindre insekter. Naturreservetet är 10 000 hektar stort, och har också ett unikt 300 hektar stort brandfält. Här rasade en skogsbrand år 1966, och det är intressant att se hur skogen sakta återhämtar sig. Träd som tallar, som har sina grenar lite längre upp, klarade sig oftast, medan granar och björkar härjades av elden. Fortfarande kan man se stammarna ligga kvar på marken, då nedbrytningen är långsam.
Djur finns här också i mångfald, bland annat björn, järv, lo, kungsörn, skogsfågel som tjäder, orre och ripa. Plus alla mindre fåglar och insekter.
Tyvärr är reservatet väldigt illa skött, i mitt tycke. Vandringsleder underhålls inte, vägen är i akut behov av renovering, det är många år sedan det planerades in fisk i sjöarna, spångar och broar har fått förfalla. Det tycker jag är så trist. Möjligheten att skapa en Nationalpark har funnits, men Arvidsjaurs kommun tackade nej. Svårt att förstå, i min värld. Chans till arbetstillfällen, ett välskött rekreations – och turistområde som kan bevaras för framtiden.
Tills dess att kommunen kommer på bättre tankar, får jag och alla andra kryssa mellan stenar och gropar för att ta sig till detta paradis. Reivo är i vart fall underbart vackert.

2 Comments on “Sagolikt i Reivo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

https://bestvpncanada.ca/