Ångloket i Arvidsjaur

Augusti 2012. Arvidsjaurs Järnvägsförening har varje år ångloksturer till Slagnäs, en tur som tar drygt fyra timmar. Det går med andra ord inte fort, men det är en speciell känsla att åka med det ångpuffande loket som kämpar sig upp för varje litet motlut. Ibland måste personalen göra ett kort stopp för att kolla hjullagren eller fylla på vatten. I Slagnäs kopplas loket bort och backas om till ett stickspår för att sedan koppla på det i den andra delen av vagnarna. Med andra ord så backar loket till Slagnäs, och kör rätt väg tillbaka till Arvidsjaur.
En heder till dessa eldsjälar som håller igång de vackra loken och låter oss infödingar och turister få åka med på en tur i vårt vackra landskap.
Just detta ånglok ovan, som vi åkte med i fredags, var med om den hemska olyckan  i Akkavare den 28 mars 1956. Rälsbussen från Moskosel och ett norrgående godståg kolliderade. 16 personer miste livet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

https://bestvpncanada.ca/