Laver

Laver var ett gruvsamhälle som fanns mellan 1936 – 1947. Det ligger mellan Lauker och Älvsbyn, mitt i skogen. Eller rättare sagt det som är kvar av det. Här bröt man koppar, men på grund av den låga kopparhalten i malmen och på grund av sjunkande kopparpriser, så lade man efter elva år ner gruvan. Husen monterades ned och flyttades.
Min svärmor bodde i Laver i ett par år, och gick även skola där. Hon har berättat för mig hur modernt detta gruvsamhälle var. Pressen skrev att det var världens modernaste gruvsamhälle. Där fanns elektricitet, hus som värmdes upp av fjärrvärme (det gick åt 36 kubik ved varje dag!), elspisar, kylskåp, gatlysen, avlopp, wc, gemensamt solarium och tvättstuga, skola, folkets hus och dansbana, fotbollsplan och bastu.


Här är en av de tre ”gator” som gick mellan rader av bostadshus. Då fanns inte träden, som nu har växt sig höga.


I början av samhället fanns Folkets hus. Det här är vad som återstår av byggnaden, rader med plintar där björkar har växt upp mellan dem. Det är en ganska märklig känsla att gå här och försöka föreställa sig alla hus som fanns, gatorna, belysningen, alla människorna, som mest bodde här 350 personer.

Till och med en dansbana fanns det. Nu bara rader av betongpelare.

Fotbollsplanen som den ser ut nu.

Och här rader på rader av plintar mellan gatorna. På dessa plintar fanns det en gång hus.

Skolan var tydlingen en stor byggnad, med full källarvåning. Nu kan man gå ner i rummen och förundras över att det en gång fanns fullt med barn här.

Skoltrappan, där många barn har sprungit upp och ner…

Detta är vägen, som finns nedanför själva samhället, och som går ner till gruvan. Gruvan ligger till höger, bakom virarna, och längst bort syns delar av det anriktningsverk som fanns på platsen.

Bakom ”tornet” öppnar sig en otrolig utsikt över skogarna och bergen. På gamla bilder har jag sett att denna del var vattenfylld tidigare, kanske pumpade de upp vattnet ur gruvhålet och spolade ut det här?

Själva gruvan är vattenfylld idag, och har tydligen ett djup på 35 meter. Undrar hur det ser ut där nere? Tidigare fanns också, längre upp, vid husen, dörrar till gångar till gruvan. Men dessa är igensvetsade idag.

I vattenhållet huserade i alla fall några katter… Eller var det en illusion? 🙂

 

One Comment on “Laver

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

https://bestvpncanada.ca/